Opłaty za jednorazowe produkty w praktyce

Pytanie:

Opublikowano rozporządzenie dotyczące stawek za produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych będące opakowaniami. Czy prowadzący jednostkę gastronomiczną może prowadzić tylko bieżącą ewidencję (zakupionych, sprzedanych i pozostałych na stanie produktów jednorazowych) i z różnicy wyliczać opłatę do urzędu? Czy opakowanie i wieczko są traktowane jako komplet? Co gdy kubek jest papierowy, a wieczko z tworzywa sztucznego? Czy jeżeli opakowanie ma certyfikat, że jest wielokrotnego użytku, to zwalnia to przedsiębiorcę z obowiązku pobierania opłaty? Czy umieszczenie w takich certyfikowanych opakowaniach żywności, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, na miejscu lub na wynos, zwalnia przedsiębiorcę z pobierania opłaty?

Jeśli jesteś subskrybentem publikacji Aktualności ochrony środowiska
zaloguj się

Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła

Zapomniałeś hasła ?

kliknij tutaj

Zostań subskrybentem publikacji Aktualności ochrony środowiska

ZOBACZ OFERTĘ